Brit budapesti nagykövetség

1051 Budapest, Harmincad utca 6.

Az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége Budapesten működő diplomáciai testület, mely az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetsége.

1953 előtt csak egyszerű követségi kapcsolat volt a két ország között. A teljes nagykövetségi kapcsolat 1953 decemberében jött létre. Az első nagykövet Ivor Pink volt, december 21-én adta át megbízólevelét Dobi Istvánnak, az elnöki tanács elnökének.

Az épület terveit 1912-ben készítette a magyar Rainer Károly. 1914-es elkészültétől egészen 1946-ig a Hazai Bank székháza volt. Mind a mai napig magán hordozza pénzintézeti múltjának jegyeit.

Az épület jelentős felújításon esett át a ’90-es évek elején. Az akkori nagykövet ragaszkodott az eredeti világítás, parketta, bronz díszítések és fényt visszaverő falburkolatok restaurációjához. Az épület leglátványosabb része a Pénztárterem és annak kazettás üvegmennyezete, amelynek nyitható középrésze biztosítja a szellőzést. A termet négy bronzcsillár, fekete, fehér és vörös márvánnyal kirakott padló, bronz fejezetű pillérek és az elegáns bejárat felett elhelyezett aranyozott óra díszíti. Az egykori Hazai Bank Rt. gyönyörűen helyreállított Pénztártermét 1993 májusában maga az angol királynő avatta fel.

A pincében megmaradtak az eredeti páncélszekrények, amelyeken jól láthatóak a gyártók az Arnheim S.J. és Schnabel Frigyes cég emblémái. Minden részlet kialakítására nagy gondot fordítottak. Egyes motívumok ismétlődnek: a szfinxek, a magyar tulipánok az ajtókon és természetesen a mindenhol megjelenő “HB” kezdőbetűk.

Grünberger Tamás az előcsarnokba, a nagyköveti rezidenciába 30-as évekbeli bútorokat és csillárokat újított fel.

 
FŐOLDAL                                                                                                                                     REFERENCIA